homeOFhouses.COM          

pracownia projektowa // architecture design studio

Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

lokalizacja // place
typ // type

architekt / architekci // architects
rok // year
status
| Kraków
| Budynek Wydziału Prawa i Administracji UJ w Krakowie w okolicy Paderevianum i Auditorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego // WPiA UJ University Building in Krakow
| Rafał Mysiak, Arkadiusz Tomaszczyk, Dominik Kolenda, Anna Goszczyńska,
| 2012
| w budowie // in built

Rosnące zapotrzebowanie na powierzchnie dydaktyczne w Krakowie wymusza stworzenie nowych gmachów poszczególnych wydziałów. Jednym z nich jest Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego – podmiot, który tworzą dwa kierunki uznane za najlepsze w Polsce według Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Nowy budynek Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego został zaprojektowany w ścisłym śródmieściu Krakowa – przy ul. Krupniczej, niecały 1 km od Starego Rynku. Projekt wykonała pracownia architektoniczna homeOFhouses.com, której założycielem jest architekt Rafał Mysiak. Najbliższe otoczenie to budynek Auditorium Maximum oraz staromiejska zabudowa mieszkaniowa. Prestiż Wydziału determinuje elegancką formę architektoniczną harmonizującą ze stanem istniejącym zabudowy sąsiedniej.
Obrys budynku WPiA UJ został określony na podstawie ograniczeń wynikających z obowiązujących przepisów dotyczących odległości od ścian istniejącego gmachu uczelni, granic sąsiednich działek oraz narzuconej maksymalnej powierzchni zabudowy. Obiekt został wkomponowany w obrys działki w sposób, który zachowuje porządek urbanistyczny. Budynek jest dostępny poprzez istniejący zjazd z ulicy Krupniczej. Ciąg pieszo-jezdny prowadzi wewnętrzną alejką pomiędzy zaokrągloną elewacją Auditorium Maximum a nowym budynkiem Wydziału Prawa i Administracji.

Najważniejszym zadaniem projektowym było sprostanie zapotrzebowaniom Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie przy jednoczesnym zachowaniu lekkości i elegancji bryły. Efekt ten został osiągnięty poprzez zrozumienie układu przestrzennego pomiędzy salami audytoryjnymi i stworzenie odrębnego rdzenia audytoryjnego determinującego frontową część obiektu. Rdzeń audytoryjny opiera się na pochylonych słupach konstrukcyjnych, które widoczne są w obu holach. Taki układ słupów podpierających skośną konstrukcję widowni audytoryjnej tworzy dynamiczną, zapraszającą użytkownika strukturę, dodatkowo podkreśloną poprzez illuminację. Taki zabieg powoduje, że bryłę czyta się jako lekką, czytelną oraz co najważniejsze przyjazną dla użytkownika.

Założeniem projektu było jak najlepsze wykorzystanie przestrzeni przy jednoczesnym zachowaniu otwartości oraz funkcjonalności. Po przeanalizowaniu trzech wariantów rozkładu funkcjonalnego architekci wybrali najkorzystniejszy. W ten sposób stworzono budynek o powierzchni zabudowy blisko 1100 m2 i powierzchni użytkowej niespełna 3200 m2, podzielony funkcjonalnie na dwie strefy: audytoryjną (rdzeń obiektu) i dydaktyczno – administracyjną. Pierwsza z nich zawiera salę wykładową, która pomieści nawet 600 studentów, oraz dwie mniejsze na 150 osób każda. W celu zwiększenia elastyczności, przewidziano również możliwość podzielenia większej sali na 3 mniejsze za pomocą mobilnych paneli akustycznych. Strefa druga przeznaczona jest na dziekanat oraz 4 sale seminaryjne dla 40 osób każda. Wszystkie pomieszczenia są dostosowane dla osób niepełnosprawnych.
Reprezentacyjny hol główny został zaprojektowany jako dwupoziomowy. Taki zabieg pozwolił na dogodną komunikację. W obrębie holu znajduje się szatnia i portiernia. Wejścia do sal wykładowo-audytoryjnych zlokalizowane są w parterze budynku.
Obiekt został wyposażony w nowoczesny sprzęt multimedialny ułatwiający prowadzenie wykładów oraz system informacji wizualnej.
Wykończenie zewnętrzne zostało narzucone przez sąsiednią zabudowę budynku Auditorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego, w którym dominuje stonowana kolorystyka ciemnego klinkieru z płytami betonu architektonicznego i kamienia. Pracownia zaproponowała jasną kolorystykę z akcentami czerwieni w nowym obiekcie, tworząc w ten sposób kontrast z ciemną klinkierową elewacją Auditorium Maximum. Klimat wnętrz obiektu łączy się bezpośrednio z wykończeniem zewnętrznym, tworząc wspólny charakter architektoniczny. Na elewacji znajduje się wkomponowany napis Wydziału.

Nowy budynek Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego został zaprojektowany w duchu nowoczesności, tak aby sprostać oczekiwaniom użytkowników. Całość idealnie komponuje się z aktualną zabudową dodając jej jednocześnie nutę dynamizmu i świeżości.

Pozostałe informacje:
Uczelnia powołała komisję do ustalenia warunków przetargu na projekt budowlany i wykonanie budynku w formie „zaprojektuj, wybuduj”. Aktualnie na wydziale studiuje 8,5 tysiąca osób. Budynek będzie miał powierzchnię łączną ok. 3500 metrów kwadratowych. Budowa będzie sfinansowana ze środków własnych wydziału.